Se alla

Kandidatlista kommunvalet 2022

I kommunalvalet 2022 ställer 19 liberala kandidater upp. Du hittar mer information om våra kandidater nedan.

1. Per-Åke Fredriksson, 48

Om mig:
Bor i Strömsbro med min familj. Utöver mitt arbete på Europeiska socialfonden är jag ordförande för Liberalerna i Gävle, gruppledare i kommunfullmäktige för Liberalerna och styrelseordförande för Gavlegårdarna.

Därför ska du rösta på mig:
Mitt mål med mitt engagemang i politiken är att efter bästa förmåga försöka göra livet bättre i Gävle och i Sverige som helhet. Om du önskar en förtroendevald som fokuserar på sakfrågorna och inte annat, som inte ryggar för svåra beslut och med liberala värderingar som vägledning, då hoppas jag att jag får ditt stöd.

2. Emelie Pettersson, 27

Om mig:
Jag arbetar för närvarande som politisk sekreterare för Liberalerna i Gävle kommun och har även förtroendet att få sitta som ledamot i kommunens Omvårdnadsnämnd. Jag har en masterexamen i arbetshälsovetenskap och bor i Strömsbro tillsammans med min sambo och son.

Därför ska du rösta på mig:
Jag är övertygad om att liberala röster fortsatt behövs i vår kommun och basen i mitt engagemang bygger på de liberala grundvärden vi än idag behöver försvara. Vi behöver värna om friheten, rusta för framtiden men också säkerställa att de individer som behöver en hjälpande hand får det stöd de behöver för att kunna leva, verka och delta i samhället

3. Kristofer Dahlgren, 31

Om mig:
Jag är 31 år och jobbar på Pensionsmyndigheten. Är idag ersättare i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Utöver det är jag även vice ordförande i Företagshälsa Region Gävleborg och i Gävle kommuns arbetsgivarutskott.

Därför ska du rösta på mig:
Jag hoppas kunna representera Liberalerna ytterligare en period och kämpa för att vinna starkare stöd i det kommande valet! Det finns många utmaningar i Gävle där vårt parti kan bidra till att vår stad blir en ännu bättre plats att leva och verka på. Självklart vill jag då fortsätta bidra i vårt kunniga liberala team!

4. Lena Ödeen, 79

Om mig:
Årsrik, kulturintresserad föreningsmänniska och fd gymnasielärare. Jag har ett socialliberalt engagemang och mer än trettio års erfarenhet av politiskt arbete i Gävle.

Därför ska du rösta på mig:
Jag vill verka för att ge årsrika möjlighet att vara aktiva och betydelsefulla i samhället.

5. Azad Taher, 49

Om mig:
Jag bor tillsammans med min fru och två barn, till vardags jobbar jag som tolk. Mitt intresse för att engagera mig politiskt i Liberalerna tog sin början 2010, politiska uppdrag som 1:e vice ordförande i Överförmyndarnämnden, ersättare i kommunfullmäktige och i Gästrike Återvinnare förbundsstyrelse. Mina fritidsintressen är trädgård, matlagning och skogspromenader.

Därför ska du rösta på mig:
Jag är med i Liberalerna för att jag vill ha ett samhälle där alla ska bidra efter sin förmåga. Jag tror på individens förmåga att skapa sin tillvaro efter sina förutsättningar. Jag har stort intresse för samhällsfrågor i allmänhet men brinner extra för frågor som rör klimat, jämlikhet och integration.

6. Carmen Lundkvist, 59

Om mig:
En socialliberal kämpe som tror på frihet och accepterar inte orättvisor i samhället.

Därför ska du rösta på mig:
Alla måste få en chans till friheten, inte bara de starkaste. Därför vill jag arbeta för att invånarna i Gävle kan bygga sin egen framtid och drömma stort. Liberala vänner – vi kan rädda den hotade demokratin, vi måste sätta folket i förarsätet igen och jag är redo att göra det!

7. Hans Backman, 58

Om mig:
Jag är regionråd i opposition. Utöver mina politiska uppdrag är jag lagledare för Gefle IF F17 Akademi och jag är med i Gefle IF:s styrelse. Så mitt liv består av politik, fotboll och popmusik. Ett stort musikintresse har jag. Jag är gift med Charlotta, har två döttrar och en son.

Därför ska du rösta på mig:
Du ska rösta på mig för att jag är en envis och uthållig liberal som driver frågor som är viktiga för Gävles invånare. Jag vill fokusera på att stärka skolan och äldreomsorgen i Gävle. Jag vill arbeta för att ge föreningslivet de bästa förutsättningarna i vår kommun så att de kan få ökade möjligheter att erbjuda våra barn och ungdomar en bra verksamhet. Våra föreningar är också ofta viktiga i arbetet med att förbättra integrationen i Gävle.

8. Mårten Bjöörn, 19

Om mig:
Jag är född 2002, har varit ordförande för LUF Gävleborg sedan 2018 och varvar just nu studier på Uppsala universitet med kultur- och fritidsnämnden. Politik vill jag allra mest, ska värna finanserna och individuell frihet, men också det gemensamma: stadsmiljö, skola och välfärd.

Därför ska du rösta på mig:
Jag ska arbeta för att klimatfärdplanen uppfylls, att fler bostäder kan byggas centralt, att gatorna åter tillhör fotgängare och att insatser i skolor mot psykisk ohälsa införs. *Klimatpolitik, bostadspolitik och näringsliv går hand i hand. Gävle ska utifrån dessa bli en livligare och roligare plats att vistas på.

9. Åsa Christoffersson, 66

Om mig:
Flyttade tillbaka till Gävle 2007 efter studier/arbete i Uppsala och Stockholm. Koncernredovisningschef för internationella börsbolag och konsult inom ekonomi och redovisning. Arbetat och haft uppdrag inom Gävle kommun, bl.a. KLK (Kommunledningskontoret) och NAG (Näringsliv & arbetsmarknad Gävle) samt Gästrike Vatten och Gävle Containerterminal.

Därför ska du rösta på mig:
Jag tror att ett utvecklande näringslivsklimat lägger grunden för ett gott och expanderande samhälle. Viktiga områden: • Elförsörjning – Utveckla och satsa på kärnkraft, befrämja vindkraft och solenergi • Kompetensförsörjning – Anställningsbarhet genom utbildning • Infrastruktur – Vägar, järnväg och Gävle hamn i effektiv samverkan

10. Dominic Arslan, 18

Om mig:
Elev på Vasaskolan som har bott i Gävle nästan hela mitt liv, både på Öster och i Andersberg. Jag har gått på Brynässkolan, Milboskolan och Vallback innan jag började på Vasa. Jag är halvsvensk med en far från Libyen. Det som driver mig mest är viljan att ingen ska definieras av deras bakgrund utan av vad de väljer att göra med sitt liv.

Därför ska du rösta på mig:
Jag har bott i Gävle hela mitt liv och ser ett behov av att verka för en bättre integration. Jag vill förvandla Gävle kommun till en kommun där alla kan känna sig hemma och få en ärlig chans att utveckla sig själva. Jag vill främja innovationen samt utbyggnaden av Gävle kommun. Rösta på mig för pragmatisk socialliberalism.

11. Daniel Winsjansen, 45

Om mig:
Idag arbetar jag på Stickan – en krismottagning för män. Har uppdrag som nämndeman.

Därför ska du rösta på mig:
Brinner för den enskilda individens utsatthet och individanpassade lösningar. Att hjälpa var och en att få möjlighet att uppnå sin potential utifrån sina förutsättningar.

12. William Tottie, 68

Om mig:
Jag är en pigg pensionär med barn i grundskoleåldern och har jobbat med ekonomi och IT till för 5 år sedan. Aktiv i studentpolitik för Liberala Studenter och Reftec 1977-1981. Folkpartiet i Västerås 1981-1986. Folkpartiet i Bromma runt 1990.

Därför ska du rösta på mig:
Jag har varit aktiv i politik och jobb främst inom ekonomi och IT samt har ett genuint intresse av och kunskap om villkor för småföretagare. Jag är intresserad av landsbyggdsutveckling framför allt inom småskalig livsmedelsproduktion. Har ingått i ett kommunalt projekt inom området. Jag är skogsägare sedan barndomen.

Kandidater plats 13-19

 • Standard bild

  13. Klara Karlsson

  Brynäs

 • Standard bild

  14. Henning Rinne

  Olsbacka

 • Standard bild

  15. Azin Ebrahim

  Sätra

 • Standard bild

  16. Kamil Bukowiecki

  Sätra

 • Standard bild

  17. Naome Ruzindana Bayera

  Brynäs

 • Standard bild

  18. Reijo Göthe

  Olsbacka

 • Standard bild

  19. Arne Övrelid

  Valbo